Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Streetart verbindt fietsers met Dutch Fresh Port

Kunstenaar Marcus GOMAD Debie is aan de slag met twee indrukwekkende muurschilderingen in de nieuwe fietsonderdoorgangen van de IJsselmondse Knoop.

Een van de bekendste street artists van Europa, Marcus GOMAD Debie, is deze week gestart aan twee indrukwekkende muurschilderingen in de nieuwe fietsonderdoorgangen van de IJsselmondse Knoop. De fietsonderdoorgangen van zo’n 25 en 50 meter lang hebben een belangrijke functie tussen de verschillende gemeenten rondom Dutch Fresh Port: ze verbinden Barendrecht en Ridderkerk. Maar het zijn de gebruikers die de gebieden daadwerkelijk aan elkaar knopen.

Met het kunstproject zorgt de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) voor een aantrekkelijke en professionele uitstraling van de IJsselmondse Knoop en het gebied Dutch Fresh Port. Kunstenaar Marcus Debie werd gekozen uit drie inzendingen via een aanbestedingstraject. Marcus is een moderne verhalenverteller die de wereld rondreist en werkt in een unieke, eigen stijl met realistische, grafische en abstracte elementen in een aantrekkelijk kleurenpalet. De fotorealistische muurschilderingen in de twee tunnels maken de gebruiker direct duidelijk waarover het gaat met verrassende en dynamische invalshoeken.

Inspiratie
Inspiratie voor het ontwerp haalde Marcus uit de rijke, agrarische geschiedenis van het gebied. Ook al is tegenwoordig veel geautomatiseerd, toch blijft de mens het middelpunt waar het om draait. Zo verknoopt de kunstenaar ooit gebruikte gereedschappen als bijvoorbeeld de riek en de spade met een geautomatiseerde robotarm die een innovatief kweekpotje vasthoudt. Overkoepelend thema is en blijft de mens waarbij het vooral om de handen draait in het ontwerp. Marcus heeft bewust gekozen voor ingetogen en rustige aardetinten, verwijzend naar de bloeiende aarde en voor de kleur grijs-blauw die verwijst naar de rivieren Maas en Waal. De aardbeienplant, het vlasbloempje, de clematis en het riet staan allen symbool voor de geschiedenis en de toekomst van het gebied. Economie en ecologie komen hier mooi samen.

Belang kunstproject
De GRNR vindt het kunstproject om verschillende redenen belangrijk. Het brengt de fietsers in aanraking met de omgeving, met de nabije natuurgebieden en de bedrijvigheid van ondernemingen op Nieuw Reijerwaard. Daarnaast komen de voorbijgangers op een ontspannen manier met kunst in aanraking. Iedere passant van de twee onderdoorgangen in de IJsselmondse Knoop kan straks streetart van hoog niveau zien, gratis, en zonder daarvoor veel moeite te hoeven doen.

Geef je mening