Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Kunst in fietsonderdoorgang IJsselmondse Knoop

Twee kunstenaars zijn in de race om van de fietsonderdoorgang van de IJsselmondse Knoop heuse kunstwerken te maken. Zij maken elk hun eigen voorstel voor een creatieve en indrukwekkende muurschildering. Een beoordelingscommissie kiest in december welke kunstenaar de opdracht krijgt. Het is de bedoeling dat de muurschildering ten tijde van de definitieve openstelling van de nieuwe IJsselmondse Knoop klaar is.

Met het kunstproject wil de GRNR bijdragen aan een aantrekkelijke en professionele uitstraling van de IJsselmondse Knoop en het gebied Dutch Fresh Port. Voordat de verf op de muren wordt aangebracht, presenteert de gekozen kunstenaar zijn/haar voorstel aan alle belangstellenden.

In de zomer van 2020 heeft de GRNR onderzocht of er draagvlak was voor kunst op de IJsselmondse Knoop. Uit gesprekken met verschillende betrokkenen bij de IJsselmondse Knoop en de omgeving bleek veel enthousiasme. Vanuit technisch oogpunt bleek een kunstwerk in de vorm van een muurschildering in de fietsonderdoorgangen goed mogelijk.

Verbinding met de omgeving
De twee voorgedragen kunstenaars zijn moderne verhalenvertellers die de wereld rondreizen en veel gezien hebben. Ze hebben elk hun eigen stijl met zowel realistische, grafische als abstractie elementen. Je ziet als toeschouwer direct waar het om gaat maar er zitten ook verrassende invalshoeken in waarbij je even op het verkeerde been wordt gezet. Zo blijft het spannend. Intens kleurgebruik en veel dynamiek zijn belangrijke kenmerken in hun schilderingen.

Een belangrijke overweging bij de keuze voor de winnende kunstenaar is dat iedereen die gebruik maakt van de fietsonderdoorgangen onmiddellijk ziet waar de schildering op duidt. De kunst moet het verkeersknooppunt op een creatieve manier verbinden met de omgeving.

Belang kunstproject
De GRNR vindt het kunstproject om verschillende redenen belangrijk. Het brengt de fietsers in aanraking met de omgeving, met de nabije natuurgebieden en de bedrijvigheid van ondernemingen op Nieuw Reijerwaard. Daarnaast komen de voorbijgangers op een ontspannen manier met kunst in aanraking. Iedere passant van de twee onderdoorgangen in de IJsselmondse Knoop kan straks street art van hoog niveau zien, gratis, en zonder daarvoor veel moeite te hoeven doen.

Geef je mening