Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Reconstructie IJsselmondse Knoop: ‘Eerst kabels en leidingen ontwarren’

Ronald Weber

Voordat de reconstructie van de IJsselmondse Knoop kan beginnen, moet eerst ondergronds alles op orde zijn. Ronald Weber, projectleider reconstructie IJsselmondse Knoop van de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR), en Kees Zuidbroek, verantwoordelijk voor de kabels en leidingen in het gebied, hebben daarom al onderzocht welke stroomkabels, gas- en waterleidingen er liggen en welke moeten worden verplaatst. “Het is een ingewikkelde puzzel”, aldus Ronald en Kees.

“Bij de reconstructie van een weg kom je van alles aan leidingen tegen,” vertelt Ronald. “We moeten goed voorbereid aan het werk kunnen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je precies weet waar alle kabels en leidingen liggen. Zo voorkom je schades door graafwerkzaamheden. We hebben het ontwerp zo opgesteld dat zoveel mogelijk kabels en leidingen kunnen blijven liggen, waaronder de leidingen van Gasunie. Maar er moeten er toch een aantal verlegd worden.”

Puzzel
De kabels en leidingen onder de IJsselmondse knoop vormen een ware puzzel. “Natuurlijk ziet in principe niemand wat er allemaal onder de grond ligt, maar neem van mij aan dat je je echt een hoedje zou schrikken”, zegt Kees. En hij kan het weten. Kees werkt al ruim zes jaar voor de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) en weet van ongeveer elke vierkante meter in het gebied welke leidingen en kabels er onder de grond liggen. “De namen Verbindingsweg en IJsselmondse Knoop passen ook ondergronds goed. De kabels en leidingen vormen  een verbinding tussen Barendrecht en Ridderkerk en komen samen in een knoop onder de IJsselmondse Knoop.”

Foto: Kees Zuidbroek

380 volt
Deze knoop moeten Ronald en Kees ontwarren, voordat de aannemer kan starten met de daadwerkelijke (bovengrondse) reconstructie van de IJsselmondse Knoop. Verschillende kabels moeten worden verlegd, omdat die nu op plekken liggen waar moet worden gewerkt en waar straks asfalt boven komt te liggen. ”Als er dan iets is met zo’n kabel, kun je er niet meer bij.”

Circus
Nog een uitdaging van dit werk is dat ‘de winkel open moet blijven’, zoals Ronald dat beschrijft: “Tijdens de werkzaamheden aan de kabels en leidingen moeten alle bedrijven op Dutch Fresh Port kunnen doordraaien en goed bereikbaar blijven.” Het verleggen van de kabels en leidingen start begin mei en duurt zo’n vier maanden. Het wordt uitgevoerd door Aannemer Van den Heuvel in opdracht van Stedin. Van den Heuvel begint met graven vanaf de Verenambachtseweg en gaat dan aan de Ridderkerkse kant langs de knoop via het Waterschap Hollandse Delta richting de Verbindingsweg, langs Van der Valk naar de A15.

Kees: “Dat wordt best wel een circus. Over het hele werkgebied legt de aannemer de bermen open. Het is niet zo dat ze aan een stuk werken, dit dichtgooien en naar het volgende stuk gaan. Eerst leggen ze de kabels over de hele afstand bloot en dan gaat de oude kabel eruit en de nieuwe kabel erin. Zo zijn er zo min mogelijk onderbrekingen en hoeven ze weinig kabelstukken aan elkaar te lassen. Elke las kost tijd en geld én is een hoger risico op defecten. Je wil dus een zo lang mogelijk deel in één keer leggen. Wanneer je over de IJsselmondse Knoop rijdt ga je er dus wel wat van zien naast de weg.”

Verkeersdruk opvangen
En waarom is die reconstructie van de IJsselmondse Knoop ook alweer nodig? Ronald: “Het vrachtverkeer van, naar en op Dutch Fresh Port gaat de komende jaren toenemen. Dat is een logisch gevolg van de vestiging van nieuwe bedrijven op Nieuw Reijerwaard. We moeten de IJsselmondse Knoop geschikt maken om deze extra verkeersdruk op te vangen. Daarom gaan we de Verbindingsweg en Verenambachtseweg anders aansluiten en meer rijstroken realiseren. Ook worden fietsonderdoorgangen aangelegd. Maar eerst dus de leidingen en kabels een nieuwe plek geven.”

Geef je mening