Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Een kijkje in de keuken bij groente- en fruitbedrijven op Nieuw Reijerwaard

Het pand van Van Gelder groente en fruit staat met een BREEAM Outstanding-certificaat in de top 5 van duurzaamste nieuwbouwlocaties in Nederland.

Robert Simons en Henk van Os, respectievelijk lid en voorzitter van het dagelijks bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR), bezochten tijdens een werkbezoek op vrijdag 12 mei de bedrijven Bakker Barendrecht (onderdeel van Greenyard) en Van Gelder groente en fruit op het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard.

Bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard is volop in ontwikkeling. Inmiddels is van de 96 hectare uitgeefbare grond nog maar 1% beschikbaar. De meeste kavels zijn verkocht of in reservering. De GRNR is verantwoordelijk voor de uitgifte van de kavels en zorgt ervoor dat de kavels tijdig worden opgeleverd en de infrastructuur in het gebied op orde is. Zo is in de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan de reconstructie van de IJsselmondse Knoop, de ontsluiting van het bedrijventerrein op de A15. Deze is bijna afgerond en wordt op 1 juli officieel geopend.

Voorzitter van de GRNR Henk van Os en wethouder in Ridderkerk: “Vanuit de locatie van Bakker Barendrecht op Nieuw Reijerwaard vertrekt elke 7 minuten een vrachtwagen met verse groente en fruit naar hun klanten, terwijl Van Gelder dagelijks 6.000 unieke klanten bevoorraad. Het is mooi om het gestroomlijnde, logistieke proces te zien tussen het moment dat het verse product wordt aangeleverd en weer via de bekende groene vrachtwagens of witte busjes de weg op gaan. Waarbij zij nadrukkelijk oog houden voor een duurzame bedrijfsvoering.”

Het pand van Bakker Barendrecht is beoordeeld met een BREEAM Excellent-certificaat, daarmee is het pand voor meer dan 70 procent duurzaam.

Duurzaam ondernemen op Nieuw Reijerwaard
Nieuwe bedrijven op Nieuw Reijerwaard kiezen voor een duurzame inrichting van hun bedrijf. Zo beschikt Van Gelder groente en fruit over een BREEAM Outstanding-certificaat, de hoogste score die te behalen is bij dit duurzaamheidscertificaat. Bedrijven met een BREEAM-certificaat hebben maatregelen genomen om energie- en watergebruik sterk te reduceren, uitstoot van CO2 te verminderen en te werken met bouwmaterialen die bijdragen aan een toename van hergebruik en sloopmateriaal. Met onder andere 3500 zonnepanelen op het dak, 540 fruitbomen in de boomgaard voor het pand en een aanzienlijke reductie van CO2-uitstoot is het bedrijfsgebouw aan de Krommeweg voor meer dan 85 procent duurzaam. Daarmee behoort het tot de top 5 van duurzaamste nieuwbouwlocaties in Nederland.

Ook bij Bakker Barendrecht staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het distributiecentrum beschikt over een BREEAM Excellent-certificaat (meer dan 70 procent duurzaam). Zo is het dak van het distributiecentrum volledig bedekt met zonnepanelen. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om het energie- en waterverbruik te verminderen.

Geef je mening