Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Bijzondere plant in de omgeving: Japanse duizendknoop duikt op tijdens werkzaamheden

Tussen de IJsselmondse Randweg en de Krommeweg (achter hotel Van der Valk) wordt een nieuw fietspad gerealiseerd. In deze omgeving is de Japanse duizendknoop aangetroffen. Deze ‘probleemplant’ is een invasieve soort die in Nederland geen natuurlijke vijanden heeft. De snelle groei en makkelijke verspreiding van de plant zorgt voor veel problemen, denk aan schade aan funderingen, wegen en rioleringen. De Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) is daarom genoodzaakt de Japanse duizendknoop op een goede manier te verwijderen, in samenwerking met aannemer Versluys.

De plant is in mei uitgegraven en direct afgevoerd naar een officiële verwerker van de Japanse duizendknoop. Op die manier wordt voorkomen dat de plant zich verder verspreid.

Je kunt de Japanse duizendknoop herkennen aan de frisgroene bladeren aan de plant. In het voorjaar zijn de nerven van de bladeren roodkleurig. Van augustus tot oktober staat de plant in bloei; dan krijgt de duizendknoop witte bloemen. De bladeren staan om en om op de stengel.

Geef je mening