Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Bokjesonderzoek op Nieuw Reijerwaard

Twee vogelliefhebbers zijn op Nieuw Reijerwaard op zoek naar de vogelsoort het bokje

Bij bokjes denken de meeste mensen in eerste instantie aan geitjes, maar dit blijkt ook een vogelsoort te zijn. Sinds november 2022 wordt deze soort in Nieuw Reijerwaard zelfs onderzocht om meer informatie over de vogel te achterhalen. 

Verlegen vogel
Het bokje is familie van de steltlopers en leeft een erg teruggetrokken bestaan. De vogel vertrouwt op zijn schutkleur en blijft gedrukt op de grond liggen wanneer er een mens of dier in de buurt komt. Hierdoor blijft hij eigenlijk altijd onopgemerkt.

Nieuw Reijerwaard is een bijzonder interessant gebied voor het bokje. Uit onderzoek blijkt dat onder andere ongebruikte terreinen geschikt zijn om voedsel te vinden. Dit soort terreinen komen niet veel voor in stedelijk gebied. Het bokje is al snel tevreden: een beetje water en wat ruige vegetatie voldoet al. En dat bieden de meeste, nog niet bebouwde percelen van Nieuw Reijerwaard. Dat maakt het bedrijventerrein voor dit onderzoek interessant. De Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) heeft twee vogelliefhebbers toestemming gegeven om binnen het projectgebied de vogels op te sporen en te ringen. 

Metalen pootring
Voor het onderzoek worden de vogels voorzien van een metalen pootring. De unieke code op de ring maakt dat zij bij het vangen weer gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden. Wereldwijd worden vogels geringd om meer inzicht en kennis te krijgen in hun vliegroutes, foerageer- en broedgebieden. Het ringen van de bokjes op Nieuw Reijerwaard kan heel goed helpen om deze vogelsoort beter te leren kennen.

Het bokje leeft een teruggetrokken bestaan, daarom is er maar weinig over de vogelsoort bekend.

Het ringen gebeurt op een zorgvuldige manier. Zo raken de vogels niet in paniek of gedesoriënteerd. Vanuit terugvangsten is bekend dat de ringetjes voor de vogels geen problemen veroorzaken.

Geef je mening