Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Naam Sergeant Philip de Koning op A15-viaduct

De naam van de in 1979 in Libanon omgekomen Nederlandse militair Sergeant Philip de Koning is al enige tijd te lezen op het viaduct in de A15 over de IJsselmondse Randweg, vlakbij de plek waar de GR Nieuw Reijerwaard werkt aan de IJsselmondse Knoop. Maar een officiële ceremonie rond deze naamgeving kon door corona lange tijd niet doorgaan. Vrijdag 14 oktober 2022 kon dat eindelijk wel.

De moeder en broer van Philip de Koning onthulden samen met locoburgemeester Peter Meij een kleine versie van het naambord. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in het Van der Valk Hotel Ridderkerk, vlakbij het vernoemde viaduct. Vertegenwoordigers van Defensie, het Veteranenplatform, Rijkswaterstaat en de Gemeente Ridderkerk waren samen met familie en vrienden van Philip de Koning – onder wie zijn 95-jarige moeder – bijeen om stil te staan bij de dramatische gebeurtenis uit 1979.

Philip, geboren in 1957 in Oosterhout, was bij overlijden inwoner van Ridderkerk. Tijdens zijn UNIFIL-uitzending in Libanon is Philip op 9 november 1979 om het leven gekomen. Philip was samen met zijn chauffeur en een paar andere collega’s onderweg naar Haris, een klein plaatsje in Zuid-Libanon toen hun vrachtauto op een landmijn reed. Het tragisch ongeval vond een dag voor zijn verjaardag en twee weken voor zijn terugkeer naar Nederland plaats. Philip is begraven op het Nationaal Ereveld te Loenen waar 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven liggen.

Onderscheidingen
Postuum kreeg Philip een aantal onderscheidingen, zoals de “Dag Hammarskjöldmedaille” van de Verenigde Naties. Daarnaast kende de Libanese overheid begin juni 2019 postuum een tweetal onderscheidingen toe: de “War Medal” en de “Medal of Esteem”, voor moedige daden tijdens oorlogsomstandigheden in Libanon en voor moedige daden en langdurige trouwe dienst van militairen.

Bruggen en viaducten
Op meer plekken in Nederland verschijnen namen van omgekomen militairen. In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Op initiatief van Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid, hebben het ministerie van Defensie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan gemaakt om bruggen en viaducten te vernoemen naar militairen die tijdens hun inzet voor vredesmissies zijn omgekomen. In het hele land worden de komende jaren in totaal 43 bruggen en viaducten vernoemd. Op die manier komt er een passende en blijvende herinnering aan hen die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet.

Geef je mening