Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Energiebesparing dankzij openbare verlichting

Op het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard is een gelijkstroom elektriciteitsnetwerk (DC-net) aangelegd waarop de openbare verlichting is aangesloten. Onlangs is de tweede fase van het DC-net en de openbare verlichting opgeleverd door technische dienstverlener EQUANS Nederland en CityTec, dienstverlener in openbare verlichting en verkeersinstallaties, in opdracht van de GRNR.

Het DC-net zorgt ervoor dat er geen energie verloren gaat bij het omvormen van energie van gelijkstroom naar wisselstroom en terug. De aanleg van een DC-net betekent dat minder materiaal nodig is, zoals omvormers, en dunnere kabels. Het DC-net kan slim worden gestuurd en levert daarmee energiebesparing op. Denk bijvoorbeeld aan openbare verlichting dat alleen ‘feller’ gaat schijnen wanneer dat nodig is.

Een onderdeel van de tweede fase is de aanleg van een tweede kabel in het gebied, de DC-backbone. Deze kabel is onderdeel van het DC-net. Hierop kunnen we andere lokale energiesystemen of -installaties aansluiten. Een DC-net op lokaal niveau of kabelniveau kan kansen bieden om op een eenvoudige of innovatieve manier tot gebruik van opgewekte zonne-energie te komen. In combinatie met een batterijopslag en bedrijfsverlichting is een lokaal DC-net een innovatieve aanwinst.

Wie door het gebied reist ziet niets van deze ontwikkeling, maar onder de grond ligt een systeem dat innovatief is en een concrete bijdrage kan leveren aan de energietransitie waar we met elkaar voor aan het werk zijn. De laatste fase van de aanleg van de openbare verlichting staat gepland in 2024. Daarna is het hele DC-net werkend en zijn alle lichtmasten daarop aangesloten.

Meer weten over deze ontwikkeling? Neem contact op met onze duurzaamheidsexpert Bart van der Vegte via vegte@nieuwreijerwaard.eu.

Geef je mening