Nieuwsbericht
Deel dit bericht

“Nu investeren in duurzame innovatie voor hoge restwaarde over 30 jaar”

Inspiratieboek duurzame ambities realiseren is onderdeel van verkoopinformatie

Wie interesse heeft in een bouwkavel op Nieuw Reijerwaard krijgt een dik pakket met verkoopinformatie. Daarbij hoort sinds kort het Inspiratieboek Duurzame Ambities Realiseren. Het is een kleurrijk document vol ideeën om als ondernemer net dat stapje extra te zetten naar duurzame nieuwbouw en terreininrichting. Bart van der Vegte: “We willen nieuwkomers inspireren bij te dragen aan een toekomstbestendig bedrijventerrein. Wie nu investeert in duurzame innovatie verhoogt de waarde van bedrijfsgebouw, terrein en leefomgeving. En die waarde blijft, dus daar pluk je over dertig jaar nog steeds de financiële vruchten van.”

Nieuw Reijerwaard heeft vier hoofdambities op het gebied van duurzaamheid: ontwikkeling van een energieproducerende hub, een klimaatadaptieve inrichting, duurzame mobiliteit en circulaire economie. De duurzaamheidsvisie is omgezet naar een helder inspiratieboek zonder het dwingende keurslijf van wetten, regels en voorwaarden. “Zie het als een checklist die je uitnodigt ideeën op te doen en daar eventueel mee aan de slag te gaan.”

Kennis en invloed
Bart van der Vegte: “Nieuwkomers op Nieuw Reijerwaard doen al veel zelf. Het gaat dan vooral om maatregelen waar ze al kennis over en invloed op hebben. Denk aan zonnepanelen en maatregelen om restwarmte van koelsystemen op te slaan en in de winter te gebruiken voor het verwarmen van kantoren.” Het Inspiratieboek gaat net dat stapje verder. Het geeft bijvoorbeeld ideeën over de groene inrichting van de kavel. “Denk aan het aanleggen van heggen in plaats van hekken, zodat de beschermde huismus extra nestruimte krijgt. Ook het gebruik van grijs water is een item. Bedrijven gebruiken dan regenwater om het toilet door te spoelen.”

Madaster
Naast ideeën die ondernemers zelf kunnen uitvoeren, staan er ook mogelijkheden in die nieuwkomers gezamenlijk kunnen oppakken. Bijvoorbeeld samenwerking op het gebied van slimme logistiek en collectief personenvervoer voor medewerkers. Een handige tip uit het Inspiratieboek is het zogenaamde Madaster. Dit is een database waarin ondernemers vastleggen uit welke grondstoffen hun bedrijfsgebouw bestaat en wat hiervan nog herbruikbaar is. “Het geeft je als ondernemer overzicht in de restwaarde van je gebouw. Aluminium, koper, het gaat bij een sloop niet langer verloren maar kan je zeker geld opleveren.”

Extra hulpmiddel
Ondernemers die een (voor)reservering voor een kavel op Nieuw Reijerwaard willen doen, moeten een duurzaamheidsplan maken waarin staat wat ze op dat vlak willen bijdragen. Het bestuur van Nieuw Reijerwaard wil daarmee de ondernemer uitnodigen te laten zien hoe zij duurzaamheid integraal meenemen in hun ontwerp. “Het Inspiratieboek kan daarbij net dat zetje geven op een andere manier te denken. Nieuw Reijerwaard eist op het vlak van duurzaamheid wel het een en ander, maar we willen de ondernemers echt op weg helpen met professioneel advies en tips over hoe ze bepaalde ideeën kunnen aanpakken. Het Inspiratieboek is daarbij een extra hulpmiddel.”

Geef je mening