Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Experiment met Smart Storage afgerond

De GRNR ontwikkelt het gebied Nieuw Reijerwaard tot een toekomstbestendig bedrijventerrein. Om dit waar te maken, is er ook ruimte voor experimenten. Zoals de pilot voor slim energiemanagement van EQUANS (voorheen ENGIE). De proef met de Smart Storage Unit, bestaande uit gebruikte accu’s van elektrische auto’s, heeft drie jaar geduurd en is onlangs afgerond. De belangrijkste conclusie: de Smart Storage Unit is een prima middel om pieken in elektriciteitsvraag op te vangen en als tijdelijke opslaglocatie voor zonne-energie.

Nieuw Reijerwaard wordt een all electric bedrijventerrein. Dit kan in de toekomst leiden tot een file op het elektriciteitsnet. Dit houdt in dat er opstopping ontstaat in de energielevering en bedrijven dus soms zonder elektriciteit komen te zitten. Dit is funest voor de bedrijfsvoering. EQUANS gebruikte de pilot om samen met partners ervaring op te doen met het slim managen van energie op het netwerk. Het energiebedrijf heeft een aantal lessen geleerd voor verdere ontwikkeling van duurzame energiesystemen.

Pieken en dalen
Met de komst van duurzame energie-opwekkers als windturbines en zonnepanelen wordt het ingewikkelder het elektriciteitsnet in balans te houden. Plotselinge (plaatselijke) pieken en dalen, zoals bij het opladen van elektrische (vracht)wagens op laadpleinen, moeten steeds vaker lokaal worden opgevangen. Batterijen zijn hiervoor een belangrijke oplossing.

Belangrijke inzichten
In Nederland groeit de vraag naar elektriciteit erg snel. Dit heeft veel nieuwe ontwikkelingen in beweging gebracht. De pilot met de Smart Storage Unit heeft EQUANS een aantal belangrijke inzichten gegeven. Zo blijkt dat de onderzochte batterij met een vermogen van 150kw en een opslagcapaciteit van 90kwh te klein is om van meerwaarde te zijn op de zogenaamde onbalansmarkt. Hiervoor is een batterij met zes keer zoveel vermogen nodig (minimaal 1MW). Daarnaast heeft EQUANS vastgesteld dat de inzet van gebruikte batterijen bijna net zoveel kost als (of zelfs meer kost dan) het gebruik van nieuwe exemplaren.

Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij Bart van der Vegte van GR Nieuw Reijerwaard (info@nieuwreijerwaard.eu), of Joris Pouw, ontwikkelaar bij EQUANS (joris.pouw@engie.com).  EQUANS is per 1 september 2021 de nieuwe naam van ENGIE Services.

Geef je mening