Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Volgende stap naar Groen Gas Installatie op Nieuw Reijerwaard

Renegie Circulair kan de plannen voor de bouw van een Groen Gas Installatie op Nieuw Reijerwaard verder uitwerken. Milieudienst Rijnmond (DCMR) heeft de vergunning voor de Groen Gas Installatie verleend. De vergunning ligt vanaf 18 februari ter inzage.

De Groen Gas Installatie draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van Nieuw Reijerwaard. Initiatiefnemer Renegie Circulair is een samenwerking tussen Renes Recycling BV en energiebedrijf en technisch dienstverlener ENGIE.

Groen Gas vervangt fossiel aardgas uit de bodem
De Groen Gas Installatie gaat groene (AGF-)reststoffen van de AgroVersFood-logistieke bedrijven van Nieuw Reijerwaard en de naaste omgeving omzetten in Groen Gas.

Niels van Binsbergen van Renegie Circulair hierover: “De verwachting is dat de installatie zo’n negen miljoen m3 gas per jaar opwekt. Dat is gelijk aan de hoeveelheid gas die door 6.000 huishoudens op jaarbasis wordt gebruikt. et groene gas wordt toegevoegd aan het leidingwerk van Stedin en vervangt dezelfde hoeveelheid fossiel aardgas dat nu niet uit de bodem hoeft te worden gehaald.” Renegie Circulair verwacht bovendien een flinke vermindering van CO2 en fijnstof in het gebied te realiseren. Niels van Binsbergen: “Door de al aanwezige groene reststoffen uit de directe omgeving te gebruiken, worden extra vervoersbewegingen voorkomen en zelfs verminderd. Dit moet zorgen voor een besparing van 23.000 ton CO2 en verlaging van het fijnstofniveau in de directe omgeving.”

Gert-Jan Metselaar, directeur van de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR): “We willen de ontwikkeling Nieuw Reijerwaard zo duurzaam mogelijk realiseren. Dat we het restafval van de AGF-bedrijven in het gebied zelf kunnen verwerken is daar een belangrijke bijdrage aan!”

In gesprek met omwonenden
In het ontwerp en de realisatie wordt door Renegie Circulair veel aandacht besteed aan de wensen van omwonenden. In het ontwerp is extra aandacht besteed aan de luchtbehandeling.

Op 18 januari 2020 hebben Renes en ENGIE de plannen toegelicht aan geïnteresseerde bewoners en bestuurders. De plannen zijn tijdens deze bijeenkomst positief ontvangen. Enkele omwonenden maakten zich zorgen over mogelijk sluipverkeer van vrachtwagens. Deze zorgen en wensen zijn meegenomen in de ontwikkeling van het project. Met transporteurs wordt afgesproken dat zij niet door de woonkernen gaan rijden.

Groen Gas Installatie medio 2022 in bedrijf
De groengas-installatie zal naar verwachting in het tweede kwartaal in 2022 in bedrijf gaan. Renegie Circulair wil gaan bouwen nabij de plek van het huidige kantoor van de gemeenschappelijke regeling Nieuw Reijerwaard. Voor de silo’s en tanks van de groengas-installatie is rond de 20.000 vierkante meter nodig. Daarnaast komt er 5.000 vierkante meter voor het uitpakken en verwerken van het AGF.

Vergunning ter inzage
De komende weken ligt de vergunning nog ter inzage, tot 31 maart. Als u meer informatie wilt over dit duurzame project, kunt u een bericht sturen naar info@renes.nl.

Geef je mening