Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Groen gas uit AGF van Nieuw Reijerwaard

Renes Recycling BV wil samen met ENGIE biogas gaan winnen op bedrijfsterrein Nieuw Reijerwaard. Het bedrijf is van plan 2,5 ha te kopen voor de bouw van een biovergistingsinstallatie, waarmee groen gas kan worden gewonnen uit het organisch afval van AGF-bedrijven. Renes en ENGIE, onder de naam Renegie Circulair, verwachten er gas mee te winnen met het volume dat gelijk staat aan het verbruik van ongeveer zevenduizend huishoudens.

“We moeten van het gas af, maar dat geldt voor de fossiele gaswinning. Wij gaan gas winnen uit wat zich al boven de grond bevindt. Dat gebeurt met een gesloten proces, zonder dat er ook maar een vorm van uitstoot aan te pas komt. Het zal voor de omgeving ook niet te ruiken zijn” benadrukt directeur Erik Renes.

Biovergisting op Nieuw Reijerwaard zal ook het aantal ritten met vrachtwagens terugdringen, dat gaat tot wel duizenden ritten per jaar. Het door Renes verzamelde groente- en fruitafval (vorig jaar 50.000 ton) wordt nu naar een vergistingscentrale in Zeeland gereden. “We bedienen nu 95% van de bedrijven van het fruitcluster in deze regio. Daar komt nog meer bij met Nieuw Reijerwaard, waar veel bedrijven groter zullen bouwen. Op onze huidige locatie in Barendrecht kunnen we niet meer groeien” licht Renes toe.

Hergebruik
Het met papier en metaal groot geworden recyclingbedrijf begon ruim tien jaar geleden met de verwerking van AGF-afval. De afvalverwerker werd op het spoor gebracht door een bedrijf in Barendrecht dat omhoog zat met 200 pallets met ananassen. “Die partij moest de volgende dag weg zijn. Het afvalbedrijf waarmee ze een contract hadden kon ze niet zo snel uit de brand helpen en daarom werden wij gevraagd. Wij bleken het bovendien veel goedkoper te kunnen doen, dus de directie wilden ons een volgende keer ook graag bellen” vertelt Renes over de start.

Het recyclingbedrijf besloot om zich ook op deze branche te richten en kocht hiervoor een loods aan de Gebroken Meeldijk in Barendrecht. “Aanvankelijk dachten we aan het composteren van het groene en fruit dat niet de winkel haalt. Maar al snel kregen we het verzoek van Delta Energie voor de levering aan een vergister in Zeeland” vertelt Renes: “We verwerken nu alles tot pulp om het zo efficiënt mogelijk te transporteren. Voorafgaand scheiden we ook nog de verpakkingen. Vorig jaar hadden we bijna 1.500 ton aan karton. Ook de pallets worden hergebruikt. We gooien nagenoeg niks weg.”

Duurzaam
Op Nieuw Reijerwaard zal naar verwachting de bouw voor Renes AGF over een jaar beginnen. De vergister kan dan mogelijk in het tweede of derde kwartaal in 2021 in bedrijf zijn. “We kunnen het nog niet exact plannen, want we moeten het vergunningentraject nog in. We gaan met vertrouwen dat proces in. We dienen in alle opzichten het milieu” stelt Niels van Binsberen projectleider namens Renes.

Renes wil gaan bouwen nabij de plek van het huidige kantoor van de gemeenschappelijke regeling Nieuw Reijerwaard. Voor de silo’s en tanks van de vergister is rond de 20.000 vierkante meter nodig. Daarnaast komt er 5.000 vierkante meter voor het uitpakken en verwerken van het AGF. “We kunnen ons groene gas, na een nabewerking, leveren op het hoofdnet van Stedin. Ook komen er zonnepanelen op het dak van het complex. Dat doen we in samenwerking met Engie. Het wordt zo in alle opzichten een heel duurzame ontwikkeling” blikt Van Binsbergen vooruit.

De directie van Renes wil met iedereen open over de plannen communiceren. Daarom kan iedereen die geïnteresseerd is in de plannen op zaterdagmiddag 18 januari bij Renes op bezoek. Aanmelden kan via agf@renes.nl.

Geef je mening