Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Verbindingsweg: verkeer in uitvoering zonder het verkeer te stremmen

Interview met de uitvoerder

We staan bij de nieuwbouwlocatie van ‘Van Gelder’ op Nieuw Reijerwaard, naast Van der Valk hotel Ridderkerk. Het uitzicht is bijzonder te noemen. Het doorgaande verkeer rijdt over de bestaande weg dwars door de werkzaamheden in uitvoering. Door zand, puin en asfalt heen wordt de nieuwe kruising Laurierweg – Verbindingsweg – Krommeweg al zichtbaar. De man die ons alles kan vertellen over het project is Wesley. Hij werkt bij BAM infra regionaal als uitvoerder.

Het verkeer rijdt momenteel gewoon door langs de werkzaamheden. Blijft dit altijd mogelijk?
“Jazeker”, vertelt Wesley. “Voor de aanleg van de nieuwe situatie hebben we een plan bedacht waardoor doorgaand auto- en vrachtverkeer tijdens de uitvoering altijd mogelijk blijft op de Verbindingsweg. Dat is ook wel nodig, want het is een belangrijke route tussen Ridderkerk en Barendrecht. Vooral ook voor de hulpdiensten, zoals de ambulance en de brandweer”.

Hoe kan het dat het autoverkeer ondanks de ingrijpende werkzaamheden toch altijd door kan blijven gaan?
“Het uitgangspunt is dat de werkzaamheden op veilige afstand van het doorgaande verkeer plaatsvinden. Daarom maken we ter hoogte van de werkzaamheden gebruik van extra ruimte naast de weg. Op een aantal punten schuiven we de rijbaan als het ware een stukje opzij. Het autoverkeer rijdt bijvoorbeeld over de strook waar het nieuwe fietspad moet komen en passeert de wegwerkers op veilige afstand. Zo kan het werk onder en boven de grond ongestoord doorgaan. Voor de fietsers hebben we een omleidingsroute gecreëerd via de Krommeweg. Dat heeft allemaal te maken met veiligheid voor alle weggebruikers.”

Wanneer is de Verbindingsweg klaar?
“Je zou kunnen zeggen: gemiddeld genomen liggen we op schema”, lacht Wesley. “Op sommige gedeelten lopen we voor op de planning. Maar ook we hebben een aantal situaties onder de grond aangetroffen, die anders zijn dan vooraf bekend was. Dat gebeurt vaker hoor, als je onder de grond werkt. Er wordt dan in overleg met de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw-Reijerwaard over de beste oplossing nagedacht. Op dat moment begin je dan op een andere locatie, zodat het werk wel door blijft gaan. We werken steeds op twee of drie locaties tegelijk. Daarbij ligt de focus altijd op het gereed maken van de kruispunten, om de bereikbaarheid optimaal te houden. Nu ligt de nadruk bijvoorbeeld op de eerste twee kruisingen.”

Om te zorgen dat het verkeer altijd kan blijven rijden en de bereikbaarheid voor de omgeving optimaal te houden, is het plan opgeknipt in delen. Wesley hierover: “Zo kunnen we sommige stukken eerder of later aanpakken dan in eerste instantie gepland was. Hierdoor zijn we flexibel en kunnen we sommige stukken eerder of later aanpakken dan in eerste instantie gepland was. Eigenlijk zouden we namelijk ook al voorbij de rotonde bij de Voorweg richting Ridderkerk aan de slag gaan. Bij nader inzien is het beter om eerst te focussen op het weggedeelte tussen de Rijksstraatweg en de Voorweg. Daar hebben we voor gekozen omdat dit gunstiger is voor het fietsverkeer tussen Ridderkerk en de Voorweg. Het fietspad aan de oostzijde van de rotonde blijft zodoende nog tot eind juli in gebruik.”

Via de app ‘BAM infra projecten’ kunt u op uw smartphone de werkzaamheden volgen.

Geef je mening