Dit jaar weer herdenking bij Lancaster monument

2-3-2018

t jaar is er weer een herdenking bij het Lancaster-monument aan de Rijksstraatweg. De berging van het wrak van de Britse Lancaster-bommenwerper was al eerder voltooid, maar nu is de grond voldoende ingeklonken om het monument, dat sinds 2002 op de plek van de crash stond, weer op zijn plaats te kunnen zetten. Het gebiedje krijgt een nieuwe inrichting. Er is ook plek voor een deel van het wrak van het geborgen vliegtuig. Het gaat om een propellerblad met de hub waaraan het ooit was bevestigd.

Het vliegtuig moest worden geborgen in verband met de aanleg van de onderdoorgang onder de Rijksstraatweg tussen de bestaande bedrijventerreinen en Nieuw Reijerwaard.

In totaal heeft de Koninklijke Luchtmacht ruim 10 ton aan vliegtuigresten geborgen. De grootste hoeveelheid lag op een diepte van 12 tot 13 meter, wat iets zegt over de kracht waarmee de Lancaster zich in 1943 in de Ridderkerkse bodem boorde.

Er zijn enkele brandbommen gevonden, en een hoeveelheid boordmunitie. Uit de gevonden resten worden ook interessante delen geselecteerd die geschikt zijn voor expositie in het Museum Johannes Postschool (het capitulatiemuseum) aan de Rijksstraatweg.

Het geborgen wrak was dat van een Avro Lancaster III van het 100e Squadron van de Britse Royal Air Force (RAF). Het toestel werd in de nacht van 29 juni 1943 – terugkerend van een bombardement van Keulen - door een Duits jachtvliegtuig neergeschoten. Het lukte één bemanningslid, Ronald G. Storr, om boven de Hoeksche Waard uit het brandende toestel te springen. Hij werd krijgsgevangen gemaakt. De overige zes bemanningsleden (Britten en Canadezen) kwamen bij de crash om het leven. Hun graf bevindt zich op de Rotterdamse begraafplaats Crooswijk.