GRNR en ENGIE tekenen voor duurzame toekomst

11-7-2017

Voorzitter Volbregt Smit van de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) en Hans Boot, COO van ENGIE Nederland, hebben de Concessieovereenkomst voor de Duurzame Energievoorziening van het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk getekend. Met deze ondertekening leggen zij zich vast voor een duurzame samenwerking voor de komende 25 jaar.

GRNR en ENGIE ondertekening

Op de foto van links naar rechts: Managing Director ENGIE Ventures & Integrated Solutions Guido Frenken, Voorzitter Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) Volbregt Smit, COO ENGIE Nederland Hans Boot.

Meest duurzame agro/vers/food-logistieke bedrijventerrein van Europa

Na een intensief traject van twee jaar aanbesteden heeft Nieuw Reijerwaard voor ENGIE gekozen als duurzame partner. Samen gaan zij Nieuw Reijerwaard ontwikkelen als Hot Spot voor duurzame energie, dat als voorbeeld kan gelden in gebiedsontwikkeling. De plannen behelzen zonnepanelen, windturbines en nieuwe vormen van energie waardoor meer energie wordt opgewekt dan nodig is voor de gebruikers in het gebied. De GRNR wil voorop staan als het meest duurzame agro/vers/food-logistieke bedrijventerrein van Europa als het gaat om productie, distributie en levering van duurzame energie. 

Bedrijven en omwonenden kunnen deelnemen aan duurzame ontwikkeling

ENGIE gaat drie windturbines bouwen en exploiteren op Nieuw Reijerwaard. Dankzij de samenwerking met Energiecoöperatie De Groene Stroom is het voor omwonenden mogelijk hierin te participeren. Bovendien kan ENGIE duurzame warmte- en koude-oplossingen aanbieden aan de bedrijven die zich gaan vestigen. Zonne-energie, en/of warmte-uitwisseling, duurzaam vervoer en slimme netwerkoplossingen (smart grid) met inzet van IT-innovaties maken ook deel uit van de mogelijkheden. In de komende 12 maanden voert ENGIE een haalbaarheidsonderzoek uit naar de mogelijkheden van geothermie en een warmtenet, in samenwerking met lokale partners.

Voorzitter Volbregt Smit van de GRNR: “Samen met bedrijven en bewoners van het gebied willen we werken aan een duurzame toekomst. We zetten ons in voor een maximaal duurzame invulling van opwekking en gebruik van energie.”

Guido Frenken, Managing Director ENGIE Ventures & Integrated Solutions: “Dit project is precies waar we als bedrijf op inzetten: als system integrator en innovator aan de slag met de energietransitie, in samenwerking met lokale partijen en partners”.

Over Nieuw Reijerwaard

Nieuw Reijerwaard is een uitbereiding van 96 ha op het bestaande agroversfood-cluster in Barendrecht en Ridderkerk; BTO en Verenambacht. Gezamenlijk vormen zij Foodcenter Reijerwaard: het grootste gespecialiseerde agro/vers/foodcluster in Nederland. Foodcenter Reijerwaard ligt centraal in Nederland, vlakbij de Rotterdamse haven en gunstig gelegen ten opzichte van snelweg A15, A16 en A29. Hier bevindt zich een hoge concentratie van food gerelateerde bedrijven, zoals The Greenery, Bakker Barendrecht en Van Gelder. Door deze gunstige ligging is Nieuw Reijerwaard uitermate geschikt voor het hergroeperen van de belangrijke overzeese (longsea) en Europese (shortsea) import en export van verse groenten en fruit en alle aanverwante bedrijvigheid.

De Gemeenschappelijk Regeling Nieuw Reijerwaard (kortweg GRNR) is het samenwerkingsverband tussen de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam met als taak de ontwikkeling van Nieuw Reijerwaard tot duurzaam en innovatief bedrijventerrein in de agro, - vers, - foodsector te realiseren.

Over ENGIE Nederland

ENGIE Nederland bestaat uit ENGIE Energie en ENGIE Services en is een toonaangevende energie en services groep met 6.400 medewerkers. ENGIE is dé partij die vooroploopt en die, dankzij innovatieve en duurzame energieoplossingen, de energietransitie ook echt waarmaakt. Zo geeft ENGIE richting aan deze verandering door haar klanten (bedrijven, instellingen en consumenten) te helpen de stap van fossiel naar 100% duurzaam en de beweging naar decentralisatie snel en kostenefficiënt te maken. ENGIE Nederland is onderdeel van de ENGIE Groep dat 153.090 medewerkers telt en in 2016 een omzet boekte van 69.6 miljard euro.