Berging Lancaster voltooid

24-2-2017

De berging van het wrak van de Britse Lancaster-bommenwerper is voltooid. Het gat aan de Rijksstraatweg wordt dichtgemaakt. Het vliegtuig moest worden geborgen in verband met de aanleg van de onderdoorgang onder de Rijksstraatweg tussen de bestaande bedrijventerreinen en Nieuw Reijerwaard.

Het Lancastermonument dat sinds 2002 op de plek van de crash stond, wordt de komende maanden weer teruggeplaatst. In totaal is ruim 10 ton aan vliegtuigresten geborgen. De grootste hoeveelheid lag op een diepte van 12 tot 13 meter, wat iets zegt over de kracht waarmee de Lancaster zich in 1943 in de Ridderkerkse bodem boorde. Uit de gevonden resten selecteert de Luchtmacht interessante delen die geschikt zijn voor expositie, bijvoorbeeld in de Oudheidkamer aan de Kerksingel en Museum Johannes Postschool aan de Rijksstraatweg.

Het geborgen wrak was dat van een Avro Lancaster III van het 100e Squadron van de Britse Royal Air Force (RAF). Het toestel werd in de nacht van 29 juni 1943 – terugkerend van een bombardement van Keulen - door een Duits jachtvliegtuig neergeschoten. Eén bemanningslid, Ronald G. Storr, sprong boven de Hoeksche Waard uit het toestel. Hij werd krijgsgevangen gemaakt. De overige zes bemanningsleden (Britten en Canadezen) kwamen bij de crash om het leven. Hun graf bevindt zich op de Rotterdamse begraafplaats Crooswijk.

Foto Jos Wesdijk: Majoor Arie Kappert van de Koninklijke Luchtmacht leidde de bergingsoperatie. In zijn hand een van de vele gevonden vliegtuigonderdelen.