
Onderzoek ter hoogte van Lancaster Rijksstraatweg
Dit najaar wordt onder de Rijksstraatweg een onderdoorgang aangelegd waarmee de Voorweg verbonden gaat worden met de Handelsweg en Verenambachtseweg. Dit is de plek waar tijdens de tweede wereldoorlog, in juni 1943, een Lancaster op de terugvlucht naar Engeland is neergestort. In verband met de aanwezigheid van resten van dit vliegtuigwrak moet de plaats waar de onderdoorgang wordt aangelegd worden onderzocht en eventueel aanwezige resten worden geruimd.
Voor het aanleggen van de onderdoorgang moet onder andere een gasleiding verlegd worden. Afgelopen week is het nieuwe tracé van de gasleiding onderzocht en is de locatie van de neergestorte Lancaster afgebakend. Tijdens dit onderzoek zijn in het nieuwe tracé van de gasleiding al verschillende stukken metaal van het vliegtuig gevonden. Het gaat om grote en kleine stukken, niet altijd herkenbaar. Wel herkenbaar zijn een cilinder en een rotorblad van een propeller (zie foto).
Volgende week en mogelijk de week erna worden met een 20tons kraan de diepgelegen delen van het vliegtuig in het leidingtracé verwijderd.
Later dit jaar worden de resten van de Lancaster buiten het nieuwe tracé van de gasleiding geborgen. Over deze officiële bergingsoperatie worden afspraken gemaakt met de gemeente Ridderkerk en de Koninklijke Luchtmacht. Het huidige onderzoek vindt ook plaats onder verantwoordelijkheid van de Koninklijke Luchtmacht.
Lancaster bommenwerper
De Lancaster bommenwerper met het registratienummer III ED, codenummer 362 HW-E is op 29 juni 1943 tijdens de terugweg naar Engeland (Grimsby) van een bombardement van Keulen neergestort in Ridderkerk, ongeveer op de kruising van de Rijksstraatweg en de Voorweg. Bij de crash verloren de zes bemanningsleden het leven. De enige overlevende was Ronald G. Storr. Hij wist zwaargewond met parachute het toestel te verlaten en werd door de Duitsers gevangen genomen en keerde na de oorlog terug naar Engeland.