Nieuwsbericht
Deel dit bericht

Proef met reefer hub op Nieuw Reijerwaard

Op Nieuw Reijerwaard gaat onderzocht worden wat voor rol een reefer hub kan spelen in duurzame verslogistiek. De hub bevindt zich straks op de tijdelijke truck parking van Nieuw Reijerwaard en biedt plaats aan 20 reefers. Onderzocht zal worden hoe het tijdelijk parkeren van reefers op de hub het logistieke proces kan stroomlijnen en de verkeersdruk kan verminderen.

Reefers zijn containers voorzien van koelsystemen en worden vaak voor het vervoeren van groente en fruit gebruikt. De Rotterdamse haven is de belangrijkste van Europa als het gaat om de import en export van reefers. De overslag van deze gekoelde containers brengt echter logistieke uitdagingen met zich mee. Ze komen 24 uur per dag binnen in het havengebied, maar de meeste AGF-bedrijven zijn ’s nachts en in het weekend gesloten. Zodra de reefers ’s ochtends van de haven naar de importeurs kunnen, ontstaat er een grote verkeersdruk in de haven, bij de douane en op de A15.

De test met de reefer hub op Nieuw Reijerwaard gaat dus onderzoeken hoe dit beter kan. Met de komst van de hub kunnen vrachtwagens op rustige momenten richting hun bestemming rijden in plaats van in de spits, met minder uitstoot en stilstand als gevolg. Eenmaal aangekomen op de hub worden ze aangesloten op het stroomnet, waardoor ze op temperatuur blijven. Bovendien hoeven ze niet in de haven te blijven maar worden ze tijdelijk opgeslagen in de buurt van de bedrijven waar ze uiteindelijk naartoe moeten. De doorstroom wordt zo aanzienlijk verbeterd, en het gehele proces veel voorspelbaarder gemaakt.

De testopstelling is voor één jaar en is een samenwerking tussen de vervoerders, de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard en de overheden (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag). Begin juni zal gestart worden met de realisatie van het beveiligde vrachtwagenterrein. De verwachting is dat de hub begin juli 2024 in gebruik zal worden genomen.

Geef je mening